دکترین جدید هسته‌ای آمریکا

در یک تغییر سیاست، واشنگتن برای اولین بار اعلام کرد که کشورهای بدون تسلیحات هسته‌ای که از پیمان منع گسترش تسلیحات هسته‌ای تبعیت کنند لازم نیست که نگران حمله‌ی هسته‌ای آمریکا باشند.
به گزارش ایسنا، براساس گزارش خبرگزاری فرانسه، با این حال باراک اوباما، رئیس جمهور آمریکا هشدار داد که ممکن است استثناهایی در قبال کشورهایی چون ایران و کره شمالی که هر دو متهم به نقض قطعنامه‌های سازمان ملل شده‌اند، ‌اعمال خواهد کرد.
در سند این سیاست جدید آمده است: ‌مطمئنا آمریکا مایل است تاکید کند که استفاده از تسلیحات هسته‌ای را تنها در شرایط فوق العاده شدید برای دفاع از منافع حیاتی آمریکا یا متحدان یا شرکایش مورد بررسی قرار خواهد داد.
در بازبینی وضعیت هسته‌ای هم‌چنین تروریسم هسته‌ای را به عنوان یک تهدید فوری و شدید توصیف و به تلاش‌های جلوگیری از گسترش سلاح‌های اتمی اولویت زیادی داده شده است.
هیلاری کلینتون، ‌وزیر امور خارجه آمریکا تهدید تروریسم هسته‌ای را بسیار واقعی توصیف کرده و گفت: شبکه‌های تروریسیتی در سراسر جهان سعی دارند به مواد رادیولوژیکی دست پیدا کنند.
سیاست جدید اوباما ساخت تسلیحات هسته‌ای یا انجام آزمایش‌های هسته‌ای را رد می‌کند ولی خواستار کنار گذاشتن میلیاردها دلار برای "مدرن سازی" تسلیحات کنونی آمریکاست.
این تغییر سیاست دو روز قبل از امضای یک پیمان با روسیه برای کاهش یک سومی ذخایر کلاهک‌های هسته‌ای دوربرد و کمتر از یک هفته قبل از میزبانی آمریکا برای نشست هسته‌ای رهبران جهان در واشنگتن انجام شد.
آمریکا استفاده اول از تسلیحات هسته‌ای را هرگز رد نکرده و سیاست اوباما به درخواست‌های فعالان کنترل تسیلحات مبنی بر محدود کردن علنی نقش این تسلیحات در بازدارندگی دیگر کشورهای هسته‌ای یا گروه‌های تروریستی عمل نکرده است.
این مساله در خصوص "استفاده اول" باعث اختلاف بین معاونان اوباما شده ولی رابرت گیتس، وزیر دفاع آمریکا گفت: دولت تصمیم گرفته که گزینه‌های خود را باز بگذارد.
وی در جمع خبرنگاران گفت:‌ در دولت این توافق بود که فکر نکنیم از مسیر کنترل تسلیحات هسته‌ای جهان دور هستیم و خود را به وضوح محدود کنیم.
وزیر دفاع آمریکا مدعی شد: این بازبینی یک پیام قاطع به کشورهایی نظیر ایران یا کره شمالی فرستاد که با تبعیت از حاکمیت سازمان ملل مخالفت می‌کنند. اگر شما قصد ندارید طبق مقررات بازی کنید، ‌اگر قصد دارید که یک گسترش دهنده تسلیحات باشید آنگاه تمام گزینه‌ها روی میز قرار می‌گیرد که ما چطور با شما برخورد کنیم.
در این بازبینی سیاست اگرچه استفاده احتمالی از تسلیحات هسته‌ای محدود شده ولی در مورد یک پاسخ نظامی متعارف ویران کننده در صورت یک حمله‌ی شیمیایی یا بیولوژیکی به آمریکا هشدار داده شده است.
این بازبینی سیاسی در واشنگتن از سوی هر دو حزب چپ و راست مورد انتقاد قرار گرفته به طوریکه جنگ طالبان، اوباما را به تضعیف توان نظامی آمریکا متهم می‌کنند و لیبرال‌ها از وی خواستار اقدام جسورانه‌تر و کاهش تسلیحاتی بیشتر هستند.
اما گوئیدو وستروله، وزیر امور خارجه آلمان این سیاست جدید را یک گام شجاعانه در قبال خلع سلاح توصیف کرد و گفت: این گام امید به کاهش بیشتر تسلیحات هسته‌ای تاکتیکی آمریکا در اروپا را به همراه دارد.
در همین حال خبرگزاری فرانسه گزاش داد که همزمان با اقدامات پکن و واشنگتن برای بهبود مناسبات پس از چند هفته تشنج در روابط، باراک اوباما در حاشیه نشست امنیت هسته‌ای واشنگتن در هفته آینده با هو جینتائو، رئیس جمهور چین دیدار خواهد کرد.
از زمان سفر اوباما به چین در ماه نوامبر آمریکا و چین از راه دور بر سر تجارت، مناقشات ارزی، فروش تسلیحات به تایوان و مساله تبت با هم مشاجره داشته‌اند ولی هر کدام از طرفین به نظر می‌رسد که در روزهای اخیر روی منافع مشترک خود مجددا تمرکز کرده‌اند.
رابرت گیبس، سخنگوی کاخ سفید گفت: رهبران دو کشور احتمالا دوشنبه آینده در حاشیه نشست 47 کشور در واشنگتن دیدار خواهند کرد.
از جمله موضوعاتی که اوباما مطرح خواهد کرد: موضوع ارز چین خواهد بود که بسیاری از مقام‌ها و قانونگذاران آمریکایی معتقدند ارزش آن به طور مصنوعی از سوی پکن پایین نگه داشته می‌شود تا صادرات جذاب تر جلوه کند.
گیبس گفت: همانطور که رئیس جمهور گفته دولت به اعمال فشار روی چین برای ارزشگذاری ارز خود به شکلی که بیشتر براساس بازار باشد، ادامه خواهد داد.



نظر بدهید

لینک ثابت - نوشته شده توسط Abolfazl sedghi در چهارشنبه 89 فروردین 18 ساعت ساعت 1:6 عصر